Pe o movilă de pământ din Râmeț a fost descoperit un cimitir preistoric, unde au fost îngropați oameni acum 5.000 de ani, din epoca bronzului. Arheologii urcă în fiecare vară pentru a săpa și a cerceta rămășițele umane. Cercetările fac parte din proiectul MARBAL, desfășurat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în colaborare cu universități americane și britanice. Analizele de laborator, cum ar fi cele de ADN și radiocarbon, oferă informații despre indivizii îngropați acolo.
În campania din 2024 au fost descoperite cinci morminte, unul conținând rămășițele unui adolescent îngropat alături de un animal. Un alt mormânt prezenta o bucată de ceramică datând din jurul anului 2000 î.Hr. Arheologii spun că acest loc a fost atractiv și acum 5.000 de ani, la fel cum este și astăzi pentru turiști.
Cercetările ulterioare vor oferi informații despre relația dintre oameni și animale în epoca bronzului. Analizele ADN vor determina dieta indivizilor, iar izotopii de stronțiu vor dezvălui informații despre mobilitatea populațiilor preistorice. Studenții arheologi vor fi implicați în aceste cercetări care vizează reconstruirea peisajului demografic din Transilvania din timpuri străvechi.
Foto credit www.libertatea.ro
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com