Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15 august atât de ortodocși, cât și de catolici. Sărbătoarea Sfintei Marii reprezintă trecerea de la vară la toamnă și este una dintre cele mai importante din calendarul creștin. În Apus, evenimentul este cunoscut sub numele de Înălțarea cu trupul la cer a Maicii Domnului, marcând momentul în care Fecioara Maria și-a dat sfârșitul. Despre această adormire nu există informații în Evanghelii, ci doar în tradiția Bisericii.
Se crede că Maica Domnului a fost înviată de Fiul Său și luată cu trupul în Împărăția Cerurilor. Generalizarea sărbătoririi la 15 august se datorează împăratului bizantin Mauriciu. În această zi, femeile merg la biserică, împărțind struguri și faguri de miere, iar la țară se obișnuiește să se „lie” ciocul păsărilor. Se deschide sezonul nunților și se consideră un moment potrivit pentru semănăturile de toamnă.
Tradițiile populare din această zi includ târguri, iarmarocuri și obiceiuri legate de anticiptarea toamnei. Sărbătoarea adună ultimele plante de leac, iar Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.
Foto credit stiridetimisoara.ro
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com