Sondajele premergătoare alegerilor prezintă discrepanțe semnificative între procente pentru candidați, iar sondajele de la urne sunt contrazise de rezultatele finale. Sondajele de opinie au dat diferențe de peste 10% între candidați, în funcție de cine a comandat studiul. În ultimii ani, institutele de sondare din România au greșit în previziunile lor privind rezultatele alegerilor. Exit-poll-urile sunt utilizate pentru estimarea rezultatelor alegerilor prin interviuri sociologice la ieșirea de la urne.
În 2020, exit-poll-ul CURS/Avangarde a estimat la 5,2% procentul obținut de AUR pentru Camera Deputaților, comparativ cu 9,08% cât a fost cifra oficială. Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS SRL, fondat în 1996, deținut de Iosif Buble, a avut rezultate diferente la scrutinele din ultimii 25 de ani.
Alte institute de sondare active pe piață sunt Avangarde Grupul de Studii Socio-Comportamentale și Sodiso Research SRL. Exit-poll-urile au avut erori notabile în trecut, inclusiv la alegerile prezidențiale din 2009. Recomandările pentru exit-poll-uri includ măsuri pentru îmbunătățirea acurateței și reprezentativității datelor.
Foto credit www.libertatea.ro
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com