În România, schimbarea de oră are loc de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Începând din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasurile se dau cu o oră înainte. În schimb, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie, când ceasurile se dau cu o oră înapoi. Astfel, în acest weekend, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi și vor reveni la ora normală.
Uniunea Europeană a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Parlamentul European susține propunerea de renunțare la schimbarea orei de vară, însă termenul prevăzut inițial pentru implementare a fost amânat. Până în prezent, România și alte state membre nu au luat o decizie definitivă în privința acestui aspect.
Schimbarea orei poate afecta organismul uman, potrivit unui sondaj realizat pe 4,6 milioane de oameni din UE. Oamenii resimt disconfort fizic și mental, întâmpină probleme în a adormi și pot dezvolta tulburări afective sezoniere. Deși schimbarea orei nu provoacă direct afecțiuni mintale, aceasta poate accentua cele preexistente.
În prezent, 70 de țări au adoptat acest sistem de schimbare a orei, iar UE îl utilizează încă din 1980. Ora de iarnă este considerată ora standard, iar România va trece la ora de iarnă în acest weekend.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com